Makaron gryczany – zdrowy i niedoceniany

Grykę większość z nas kojarzy tylko i wyłącznie z kaszą gryczaną. Jednak można z niej zrobić również mąkę, a z niej smaczny i zdrowy makaron gryczany. Jest on świetną alternatywą dla zwykłego makaronu pszennego. Makaron gryczany (https://www.bee.pl/9071-makaron-gryczany) możemy wykorzystać jako składnik w wielu pysznych potrawach. I Ty spróbuj tego niedocenianego makaronu i ciesz się jego właściwościami.

Makaron gryczany – mnóstwo pozytywnych właściwości

Nitki makaronu gryczanego są bogate w węglowodany złożona. Dzięki powolnemu procesowi rozkładu tych węglowodanów, makaron gryczany charakteryzuje się niskim indeksem glikemicznym. Jest to więc dobry wybór dla osób z insulinoopornością oraz chorujących na cukrzycę. Należy jednak pamiętać, że rozgotowywanie makaronu  podwyższa jego indeks glikemiczny, dlatego najlepiej przygotowywać go al dente. Ten makaron posiada dużą ilość błonnika, błonnik wspomaga procesy trawienne i dzięki niemu dłużej czujemy się nasyceni posiłkiem. Warto zwrócić uwagę na to, że makaron gryczany jest niskokaloryczny. 100 gram produktu zawiera zazwyczaj mniej niż 200 kcal. Makaron wytwarzany z gryki zawiera wiele minerałów, takich jak: wapń, magnez, fosfor, potas oraz miedź. Jak i również witaminy z grupy B, witaminę E oraz niacynę. Makaron ten jest dobrym źródłem łatwo przyswajalnego białka. Dla osób stosujących się do diety zasadowej, istotną informacją będzie, że ma on właściwości alkalizujące i nie zakwasza organizmu. Dla chorych na celiakie istotne jest natomiast, że makaron ten nie zawiera glutenu. Zawsze warto jednak spojrzeć czy na opakowaniu widnienie oznaczenie, że produkt jest bezglutenowy, ponieważ w czasie produkcji mógł on zostać zanieczyszczony glutenem. Jak widać makaron gryczany jest pełen wartościowych składników odżywczych, dzięki czemu będzie świetnym wyborem dla wszystkich fanów zdrowej i ekologicznej żywności.

Jak przyrządzić?

Smak makaronu gryczanego trochę różni się od zwykłego makaronu. Jego smak zbliżony jest do kaszy. Można go wykorzystać na wieloraki sposób. Świetnie komponuje się zarówno z warzywami jak i z mięsem. Można go również dodać do zupy lub zastąpić nim ryż albo ziemniaki. W skrócie pasuje wszędzie tam, gdzie zwykły makaron pszenny. Dlatego nie bójmy się go wykorzystywać w naszej kuchni.

Warto spróbować

Makaron gryczany to bezpieczny, zdrowy, wartościowy zamiennik zwykłego makaronu. Warto zainwestować i spróbować go wykorzystać we własnej kuchni. Jest bogaty w składniki odżywcze, a jego pozytywny wpływ na nasz organizm na pewno będzie zauważalny. Mimo, że jego cena jest zazwyczaj wyższa aniżeli makaronu pszennego, nie powinniśmy się do niego zniechęcać. Może i Ty następnym razem wybierzesz makaron gryczany?

Zdjęcie utworzone przez azerbaijan_stockers - pl.freepik.com